fizika
(začetek)
učitelja
fizike
učna
načrta
fizikalni
učilnici
fizikalna
tekmovanja
fizikalna
oprema
pisna
preverjanja



Krivo gibanje

1. naloga
Padalec začne prosto padati in odpre padalo, ko se njegova hitrost poveča na 17 m/s. Koliko časa prosto pada? Na kolikšni globini se njegovo padalo odpre?

2. naloga
Z balona, ki miruje na višini 2.0 km, spustimo vrečo peska. Izračunaj hitrost in globino vreče pod balonom po času 1 s, 2 s, 3 s in 4 s.

3. naloga
V 30 m globok vodnjak spustimo kamen. Čez koliko časa zaslišimo pljusk? Zvok se širi enakomerno s hitrostjo 340 m/s.

4. naloga
Z višine 100 m spustimo telo z začetno hitrostjo 10 m/s. Ko se hitrost telesa poveča na 30 m/s, telo pada naprej enakomerno (zaradi zračnega upora). Po kolikšnem času pade na tla?

5. naloga
Telo spustimo z višine 45 m, da prosto pada proti tlem.
a) Po kolikšnem času in s kolikšno hitrostjo pade telo na tla?
b) Kje se nahaja telo po 1.6 s gibanja in kolikšna je tedaj njegova hitrost?
c) Na kateri višini, merjeno od tal, ima telo hitrost 20 m/s?
d) Kolikšna je hitrost telesa na polovični višini?

6. naloga
S kolikšne višine moramo spustiti kamen, da pade na tla čez 2.0 s? V kolikšnem času kamen preleti zadnjo polovico višine?

7. naloga
Žogo vržemo navpično navzdol z vrha 30 m visoke stolpnice. Žoga prileti na tla po 2.0 s. S kolikšno hitrostjo žoga prileti na tla? S katere višine moramo žogo spustiti, da pade na tla v enakem času?

8. naloga
S kamnom, ki ga izstrelimo navpično navzgor s hitrostjo 20 m/s, bi radi zadeli storž na veji 10 m nad nami. S kolikšno hitrostjo zadene kamen storž?

9. naloga
S kolikšne višine nad vodoravnimi tlemi moramo odvreči kamen v vodoravni smeri, da pada 4.0 s?

10. naloga
S kolikšno hitrostjo moramo vreči kroglico v vodoravni smeri z višine 20 m, da pade na tla na vodoravni oddaljenosti 20 m? Koliko časa pada?

11. naloga
S kolikšno začetno hitrostjo moramo z višine 20 m nad vodoravnimi tlemi vreči v vodoravni smeri kamen, da bo padel na tla s hitrostjo 30 m/s? Kje pade na tla?

12. naloga
Kamen, ki ga z višine 2.5 m nad vodoravnimi tlemi vržemo v vodoravni smeri, pade na tla v razdalji 10 m od kraja meta. Izračunaj njegovo začetno in končno hitrost.

13. naloga
Letalo v vodoravnem letu s hitrostjo 720 km/h na višini 1.0 km odvrže bombo. Kako se bomba giblje? Kako pilot vidi padati bombo? Kje bomba pade na tla? Koliko časa pada?

14. naloga
S kolikšne višine moramo odvreči kamen s hitrostjo 20 m/s v vodoravni, da je v zraku 2.0 s? Kje pade kamen na tla?

15. naloga
Z vrha 50 m visokega stolpa izstrelimo iz puške kroglo s hitrostjo 200 m/s v vodoravni smeri. S kolikšno hitrostjo in na kateri višini krogla udari ob navpično steno, ki je 600 m daleč?

16. naloga
S kolikšne višine moramo odvreči kamen z začetno hitrostjo 5.0 m/s v vodoravni smeri, da udari ob tla s hitrostjo 20 m/s?

17. naloga
Ladja se s hitrostjo 20 m/s prebija povprek čez reko, ki teče s hitrostjo 10 m/s. Potnik na krovu ladje se premika proti toku reke s hitrostjo 10 m/s glede na krov. S kolikšno hitrostjo in v kateri smeri se potnik giblje glede na breg?

18. naloga
Skozi okno vozečega vlaka opazujemo enakomerno padanje dežnih kapljic. Če vlak vozi s hitrostjo 40 km/h, vidimo kapljice padati pod kotom 30° glede na navpičnico. Če se hitrost vlaka poveča na 80 km/h, se kot padanja kapljic poveča na 45°. S kolikšno hitrostjo in v kateri smeri padajo kapljice na zemljo?

19. naloga
Čoln se po reki, ki teče enakomerno s hitrostjo 0.5 m/s, usmeri pravokotno na tok s hitrostjo 2.0 m/s. Kolikšna je hitrost čolna glede na breg? Kje pristane čoln, če je širina reke 200 m? Kako se mora čoln usmeriti, da bo plul čez reko po najkrajši poti?

20. naloga
Dežne kaplje padajo s hitrostjo 30 m/s poševno pod kotom 30° glede na navpičnico. Kolikšna je hitrost navpičnega padanja kapelj in s kolikšno hitrostjo piha veter v vodoravni smeri?

21. naloga
Letalo leti s hitrostjo 600 km/h na severozahod. Hitrost letala razstavi na severno in zahodno smer. Kolikšni sta severna in zahodna komponenta hitrosti?

fizika
(začetek)
učitelja
fizike
učna
načrta
fizikalni
učilnici
fizikalna
tekmovanja
fizikalna
oprema
pisna
preverjanja